wiosenne ciasto z galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

delikatne i puszyste ciasto z dodatkiem truskawek i galaretki cytrynowej

  • 2 godz.

Składniki:

  • truskawki świeże 500 gr
    ser ricotta 150 gr
    cukier drobny 1/2 szklanki
    laska wanilii 1 szt
    żelatyna 4 łyżeczki
    ser biały z wiaderka 1/2 kg
    śmietana 30 % 1 szklanka
    galaretka cytrynowa 1 szt
    barwnik spożywczy do ciast czerwony
    biszkopty okrągłe

Wiosenne ciasto z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę sporządzić w/g przepisu .Żelatynę namoczyć ,śmietanę ubić ,w misce wymieszać serki razem z cukrem.Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na dwie połówki ,wyskrob nożem czarne ziarenka , dodaj do masy ,dodać ubitą śmietanę oraz namoczona żelatynę ,wymieszać ,truskawki pokroić w kostkę ,wlać pół białej masy,wstawić na pół godz do lodówki ,następnie wlać galaretkę i ponownie do lodówki,do masy białej dodać barwnik wymieszać, oraz pokrojone truskawki,przełożyć na galaretkę ,ułożyć biszkopty, wcisnąć lekko w masę .Formę zawinąć w folię i na noc schować do lodówki
    przed podaniem odwinąć folię położyć talerz i odwrócić ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy