Ta sałatka przypomina tabuleh – z tym, że kuskus zamieniłam na quinoę, dzięki tamu całość stała się bardziej zdrowa - bo to kasza bogata w pełnowartościowe białko, sole mineralne i witaminy.
Dla 4 osób
Składniki:
150 gram quinoa (komosa ryżowa)
trzy pomidory
dwa ogórki
papryka
po pół pęczka natki pietruszk, koperku i szczypiorku
garść ziaren słonecznika i dyni
otarta skórka i sok z połowy cytryny
50 ml oliwy
sól pieprz
Wiosenna sałatka z quinoa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić
W tym samym czasie opiec paprykę w piekarniku - w wysokiej temperaturze , ok 220 stopni, z opcją grillowania, z każdej strony aż skórka lekką ściemnieje, następnie przełożyć do foliowej torebki i po ok 10 minutach zdjąć skórkę, pokroić w paseczki. Z pomidorów zdjąć skórkę, wyjąć pestki i pokroić w kosteczkę, ogórek pokroić w półplasterki. Posiekać zioła. Uprażyć na patelni ziarna. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i piaprzem.
Sałatka jest najlepsza jak postoi ok godziny w lodówce i wszystkie składniki się przegryzą.
Komentarze