Smażony karp to świąteczna tradycja prawie w każdej polskiej rodzinie. Pokrojony w kawałeczki , podany na "talerzykach" z warzyw na pewno zasmakuje i spodoba się gościom :)
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu:
1 nieduży wypatroszony karp
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 por - biała część
Składnik dodatkowy podstawowy:
1 duża cebula czosnkowa
Składniki robocze:
ocet winny (z fioletowego winogrona)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki żelatyny
250 ml. wody
2 jajka
mąka
sól , pieprz
masło i olej do smażenia
Do dekoracji:
plasterki cytryny
gałązki choinki
reszta warzyw
Winne kawałki karpia na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia oczyszczamy z kręgosłupa , kroimy w małe kawałki , polewamy obficie octem winnym , obsypujemy solą i pieprzem odstawiamy ( co jakiś czas mieszamy rybę).
2.W tym czasie marchewkę , pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach , cebulę i pora kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła smażymy warzywa do miękkości
3.Żelatynę rozpuszczamy w wodzie , dodajemy koncentrat , łączymy - przelewamy na patelnię do warzyw, mieszamy. Przekładamy na talerz , odstawiamy do stężenia
4.Każdy kawałek ryby obtaczamy w jajku rozkłóconym z solą i pieprzem oraz mące .Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
5.Z warzyw wycinamy kółeczka szklanką , układamy na talerzy na wierzch kładziemy kawałki ryby. Dekorujemy.
Komentarze