Propozycja na bezmięsny obiad :) Jajka podane inaczej :) Bardzo smaczny zestaw polecam na bezmięsny piątek lub wegetarianom :) Przy takim podaniu dzieci zajadają z jeszcze większym apetytem. Smacznego :)
Wesoły obiadek - jajka, ziemniaczki i młoda kapustka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapusty płuczemy, odrywamy wierzchnie liście, osuszamy, szatkujemy i wrzucamy do garnka. Podlewamy szklanką wody, dodajemy 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i pieprz (najlepiej mielony). Przykrywamy i niech się gotuje :)
2.Cebule obieramy i szatkujemy w ćwierć talarki. Tak poszatkowaną cebulę wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i szklimy. Gotową cebulę dodajemy do kapusty i mieszamy. Koper drobno siekamy. Troszkę zostawiamy do dekoracji a resztę wrzucamy do kapusty. Dusimy wszystko pod przykryciem. Gdy kapusta jest już mięciutka próbujemy i w razie potrzeby dosalamy lub dosypujemy pieprzu. W połowie szklanki zimnej wody mieszamy mąki i wlewamy do garnka. Mieszamy wszystko dobrze i czekamy aż zgęstnieje.
3.Ziemniaki obieramy, duże kroimy tak aby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. Myjemy, wrzucamy do garnka zalewamy wodą solimy i gotujemy do miękkości. Odlane ziemniaki ubijamy z odrobiną masła i śmietany.
4.Wodę w małym rondlu zagotowujemy dodajemy dwie łyżki octu. Jajo wbijamy do miseczki tak żeby nie uszkodzić żółtka i z jak najmniejszej wysokości "wrzucamy" na gotującą się wodę i łyżką lekko kilka razy pojedynczymi ruchami mieszamy wodę z jajem. Zmniejszamy ogień pod rondlem żeby woda lekko wrzała i tak gotujemy jajko 2 minuty. Wyciągamy jajko cedzakiem, delikatnie bo żółtko jest płynne. Kładziemy na talerzu na wierzchu solimy troszkę posypujemy pieprzem i gotowe :)
Komentarze