Prawdziwa uczta dla wegetarian i nie tylko. Pyszny gulasz typu curry w wersji bezmięsnej. Bardzo pożywny i aromatyczny. Aż trudno nie poprosić o dokładkę. Polecam!
Składniki:
2/3 szklanki czerwonej soczewicy – połówki, bez moczenia, gotowa w 10 min (150 g)
3 duże czerwone papryki – np. słodkie odmiany Palermo (łącznie 400 g)
2 duże marchewki (2 x 150 g)
½ małego selera (200 g)
6 niedużych pieczarek (łącznie 200 g)
1 duża biała cebula (120 g)
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka majeranku suszonego
1 łyżeczka oregano suszonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Wegetariańskie curry z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ pokroić w paski. Marchewkę i seler obrać, marchew pokroić w półplastry, seler – w kostkę. Oczyszczone pieczarki pokroić w nieduże cząstki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę przekroić na 4 części i pokroić w piórka, czosnek – w plastry.
W garnku rozgrzać olej z dodatkiem masła. Dołożyć paprykę, cebulę i czosnek, wsypać majeranek, oregano, paprykę słodką i ostrą, gałkę muszkatołową i curry. Smażyć 5 – 7 min, co jakiś czas mieszając.
2.Do zawartości garnka dodać marchewkę, seler, pieczarki i soczewicę – krótko przesmażyć (2 – 3 min). Wsypać cukier i smażyć jeszcze ok. 1 min.
3.Całość zalać bulionem, wlać sok z cytryny. Gotować 25 – 30 min. Na końcu dodać jogurt, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze