Pasztet z jajek i żółtego sera. W składzie nie zabrakło również warzyw oraz aromatycznych ziół. Danie jest pożywne i może stanowić samodzielny posiłek podawany na zimno (np. z sosem czosnkowym).
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
3 jajka surowe
500 g żółtego sera
1 średnia cukinia (400g)
3 średnie marchewki (łącznie 300g)
7 średnich pieczarek (łącznie 150g)
12 cm-owy kawałek pora
3 - 4 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1/2 pęczka bazylii
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
pieprz cytrynowy do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Wegetariański pasztet rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać, pieczarki oczyścić. Gotowane jajka, ser, cukinię, marchewkę oraz pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej - wszystko do jednego naczynia. Czosnek również zetrzeć, ale na małych oczkach i dołożyć do naczynia. Por, koperek oraz bazylię posiekać - dodać do rozdrobnionych składników. Dołożyć koncentrat i paprykę w proszku. Wymieszać.
2.Następnie wbić jajka - ponownie wymieszać. Masę doprawić do smaku i przełożyć do formy (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
3.Piec 60 min (200 st.C). Pasztet podawać na zimno po schłodzeniu w lodówce.
Komentarze