Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna.
10 min
Składniki:
naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami
1,5 l bulionu warzywnego
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
pół szklanki kaszy jęczmiennej
suszony majeranek
Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę.
2.Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 5 minut.
3.Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Komentarze