Wege burgery z czerwonej soczewicy

4.5 (185 ocen)

Stanowią pożywny i bardzo smaczny posiłek. Doskonała alternatywa niezdrowego fast foodu - te burgery to bogactwo smaków, aromatów i składników odżywczych. Przepis na nie stworzyłam razem z córką, a cała rodzina nie może się im oprzeć.

Składniki:

  • - 4 bułki grahamki.
    - ok. 50 g. roszponki lub 4 liście sałaty (masłowej, lodowej),
    - pomidor,
    - 4 plasterki żółtego sera,
    - po 2 łyżki musztardy i keczupu.

    Kotlety z soczewicy:
    - 3/4 szklanki czerwonej soczewicy,
    - 2 pomidory z puszki bez skóry (lub świeże, bez pestek i skóry),
    - 3-4 łyżki płatków owsianych,
    - łyżka ostrej musztardy,
    - garść natki pietruszki,
    - sól, pieprz,
    - oregano,
    - słodka mielona papryka,
    - olej,
    - ewentualnie łyżka mąki kukurydzianej.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Wege burgery z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dokładnie osączamy na sicie. Natkę pietruszki myjemy. Płatki owsiane delikatnie rozdrabniamy (np. w moździerzu lub blenderem).
    Pomidory dokładnie osączamy.
  • 2. Do miski wkładamy pomidory, osączoną i ugotowaną soczewicę, natkę pietruszki, musztardę, płatki owsiane i przyprawy - sól, pieprz, słodką paprykę, oregano (według uznania.
    Całość miksujemy blenderem na jednolitą, dość gęstą masę o konsystencji przypominającej ciasto na racuchy. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy ok. 1 łyżki mąki kukurydzianej, mieszamy.
  • 3. Patelnię cienko smarujemy olejem (za pomocą silikonowego pędzelka lub papierowego ręcznika), rozgrzewamy.
    Na rozgrzaną patelnię wykładamy po 3-4 łyżki masy, formując okrągłe kotleciki o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy bułeczki.
    Smażymy z obu stron (po ok. 2 minuty z każdej strony) na rumiano, trzymamy w cieple.
  • 4. Roszponkę (sałatę) myjemy i osuszamy. Pomidor myjemy, nacinamy na krzyż, zanurzamy na kilka sekund we wrzątku, a później w zimnej wodzie i zdejmujemy z niego skórkę, kroimy w plastry.
    Musztardę mieszamy z keczupem.
    Plasterki sera przekrawamy na pół.
    Bułeczki przekrawamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia. Spody bułeczek smarujemy musztardą z keczupem.
    Na każdej połówce bułki układamy po połówce plasterka sera.
    Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i podpiekamy ok. 3 minuty.
  • 5. Składamy burgery: na spodach bułeczek układamy po 1 gorącym kotleciku z soczewicy, na nim kładziemy po garści roszponki (lub listku sałaty) i plasterki pomidora, przykrywamy wierzchami i od razu podajemy.

Porady

Ciekawy efekt uzyskamy również, gdy zamiast żółtego sera użyjemy sera wędzonego, oscypka lub serka koziego - halloumi, a nawet mozzarelli. Smak burgera wzbogacimy posypując sałatę odrobiną podprażonych na suchej patelni nasion słonecznika lub pestek dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować