Wątróbka po piracku

0 (0 ocen)

inna niż tradycyjna .......

Składniki:


  • * 500g wątroby wieprzowej
    * 500g pieczarek
    * 3 duże cebule
    * 3 jajka
    * 3 łyżki mąki
    * 2 sosy pieczeniowe ciemne
    * 1 łyżeczka soli
    * 1/4 łyżeczki pieprzu
    * oliwa do smażenia

Wątróbka po piracku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wątrobę myjemy i mielimy. Jajka miksujemy z mąką i dodajemy zmielona wątrobę. Wszystko mieszamy. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i też podsmażyć na osobnej patelni.
  • 2.
    Na rozgrzanej patelni smażyć kotlety z wątroby nalewając po dwie łyżki na 1 kotlet.
  • Wątróbka po piracku 3.
    W nie za dużym garnku układać warstwowo: kotlety, pieczarki, cebula i tak na przemian do zakończenia składników. Ilość warstw zależy od wielkości garnka.
  • 4.
    Sosy rozrabiamy wg przepisu, dodajemy sól i pieprz. Zalewamy wszystko sosem, przykrywamy pokrywka i dusimy na małym ogniu 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy