Wątróbka z kurczaka w sosie pomarańczowym

4.5 (171 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wątróbka z kurczaka w sosie pomarańczowym to bardzo tanie i łatwe w przygotowaniu danie, a jednak niezwykle wykwintne. Nie trzeba się bardzo namęczyć, aby zaskoczyć gości oryginalną potrawą.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wątróbka z kurczaka: 1 kilogram
    - słodka i soczysta pomarańcza: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 2 szczypty
    - oliwa: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z kurczaka w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć, pokroić.Smażyć na rozgrzanej oliwie przez 10-15 minut. Pod koniec smażenia posolić.
  • sos pomarańczowy 2. Na patelni teflonowej stopić masło. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem,przekroić na pół. Z połowy pomarańczy wycisnąć sok, wlać na patelnię z masłem, wsypać cukier i smażyć( na wolnym ogniu)do zredukowania soku. Sos zgęstnieje.Drugą połowę pomarańczy obrać, cząstki owocu pokroić. Skórkę pomarańczy zetrzeć na tarce.Można też skórkę pomarańczy pokroić w cienkie paseczki.Kawałki pomarańczy i skórkę wrzucić do sosu, wymieszać,zdjąć z ognia.
  • wątróbka z kurczaka 3. Wątróbkę podawać gorącą polaną sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować