Wątróbka z kurczaka w sosie pomarańczowym to bardzo tanie i łatwe w przygotowaniu danie, a jednak niezwykle wykwintne. Nie trzeba się bardzo namęczyć, aby zaskoczyć gości oryginalną potrawą.
Wątróbka z kurczaka w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć, pokroić.Smażyć na rozgrzanej oliwie przez 10-15 minut. Pod koniec smażenia posolić.
2.Na patelni teflonowej stopić masło. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem,przekroić na pół. Z połowy pomarańczy wycisnąć sok, wlać na patelnię z masłem, wsypać cukier i smażyć( na wolnym ogniu)do zredukowania soku. Sos zgęstnieje.Drugą połowę pomarańczy obrać, cząstki owocu pokroić. Skórkę pomarańczy zetrzeć na tarce.Można też skórkę pomarańczy pokroić w cienkie paseczki.Kawałki pomarańczy i skórkę wrzucić do sosu, wymieszać,zdjąć z ognia.
Komentarze