Warstwowa sałatka z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, odcedzamy, jeszcze ciepły łączymy z majonezem, przyprawiamy mielonymi płatkami chili, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
2.Pomidory zalewamy wrzątkiem na kilka minut, obieramy ze skórki, przekrawamy w poprzek i wyjmujemy nasionka, a miąższ kroimy w drobną kostkę.
3.Szpinak przebieramy i dokładnie płuczemy, osączamy z wody. Kilkanaście listków odkładamy do dekoracji, a pozostałe gotujemy na parze 2 minuty. Szpinak studzimy, lekko odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy szczyptę soli i oliwę, mieszamy.
4.Łososia kroimy w paseczki.
5.Na 4 talerzykach rozkładamy liście świeżego szpinaku i skrapiamy kremem balsamicznym. Ryż, pomidory, szpinak i łososia dzielimy na 4 części. Za pomocą obręczy o średnicy 75-80 mm formujemy wieżyczki: najpierw układamy ryż, następnie pomidory i ugotowany szpinak. Każdą warstwę lekko ugniatamy. Na wierzchu układamy łososia i skrapiamy sokiem z cytryny. Każdą porcję dekorujemy gałązką koperku i ćwiartką plasterka cytryny.
Porady
Sałatkę można również ułożyć w szklanej salaterce lub w pucharkach, zachowując kolejność warstw.
Komentarze