Warkocz z suszonymi grzybami i majonezem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smakowite domowe pieczywo z mielonymi suszonymi grzybami, dzięki dodatkowi majonezu długo utrzymuje świeżość,pachnie nieziemsko!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej typ 650
    2 czubate łyżki mąki żytniej razowej
    1 łyżeczka mielonych suszonych grzybów
    2 łyżki prażonej cebuli
    ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
    1 łyżeczka cukru
    40 g świeżych drożdży
    150 ml mleka
    ½ łyżeczki kminku w ziarnach
    3 łyżki majonezu
    1 płaska łyżeczka majeranku
    szczypta kurkumy
    jajko do posmarowania
    kminek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki Chałka

Warkocz z suszonymi grzybami i majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1i2xbig 1. Robimy zaczyn: Drożdże rozkruszamy w misce zasypujemy cukrem i rozcieramy łyżeczką, Zalewamy ciepłym mlekiem posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę pszenną mieszamy w drugiej misce z mąką razową posypujemy solą, dodajemy majonez, mielone suszone grzyby, prażoną cebulę oraz kminek i majeranek, wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
  • image-1vdkm8y 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części Uformować wałeczki i zapleść jak warkocze. Końce warkoczy dobrze zlepić. Przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem posypać kminkiem i odstawić na 20 minut aby podrosło. Wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika piec 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180*c i piec około 15- 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować