WARKOCZ DROŻDŻOWY z CEBULKĄ i BOCZKIEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

WARKOCZ DROŻDŻOWY z CEBULKĄ i BOCZKIEM

  • 2 godz.

Składniki:

  • (na 2 duże warkocze)
    750 g mąki
    400 ml mleka
    20 g drożdży
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    100 g masła
    1 cebula
    100 g boczku parzonego
    1/2 łyżeczki kminku
    jajko + łyżka mleka do posmarowania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Warkocz drożdżowy z cebulką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Mąkę łączymy z resztą mleka, cukru, kminkiem, rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy, zeszkloną cebulę i boczek, wyrabiamy ciasto.
    Ciasto dzielimy na 2 kawałki, a te na 3 równe części, robimy z nich wałeczki, które zaplatamy w warkocze.
    Warkocze przekładamy na blaszkę, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Pieczemy 30 minut w 190 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować