Warzywna zupa z fasolą czarne oczko

4.5 (146 ocen)

Warzywa do tego fasola... pyszna , sycąca zupa.

Składniki:

  • Składniki;
    25 dag grochu czarne oczko
    20 dag wędzonego boczku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    4-5 ziemniaków
    sól, pieprz, odrobina chili, łyżeczka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki
    1 cebula
    2- 3 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Warzywna zupa z fasolą czarne oczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch należy wypłukać a następnie zalać wodą i odstawić na kilka godzin do namoczenia. A najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie około 20 min. po tym czasie uzupełniamy wodę i dodajemy obrane i pokrojone warzywa tj. marchew, pietruszkę i seler. 
    Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku przyprawami.
    Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na oleju i dodajemy do zupy. Na samym końcu dodajemy starty czosnek i doprawiamy zupę do smaku jeśli jest taka potrzeba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować