Walentynkowe serce mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i czekoladę roztapiamy cały cza mieszając. Jak się roztopi dolewamy zimne mleko i odstawiamy.
2.Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiewamy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
3.Do mleka, masła i czekolady dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii, dokładnie roztrzepać. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.
4.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 1/2 ciasta wykładamy do formy(ja użyłam w kształcie serca) o śr. ok 22 cm. na to łyżeczka układamy kulki nutelli, w niewielkich odstępach. Na nutellę kładziemy resztę ciasta. Dokładnie rozsmarować po całej powierzchni. Piec ok 30-35 min. Trzeba sprawdzać patyczkiem.Upieczone ciasto zostawiamy w formie na jakieś 20 min. po czym wyciągamy i studzimy.Posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Ciasto należy przechowywać przykryte ściereczką, a najlepiej plastikową miską.
Komentarze