Wafle z galaretką

4.41 (195 ocen)

Bardzo proste, szybkie do zrobienia i smaczne wafle z galaretką. Smak wybierasz sam, wszystko zależy jaką galaretkę użyjesz.

Składniki:

  • 1 opakowanie kwadratowych wafli
    2 galaretki o dowolnym smaku
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 margaryna
    1/2 szklanki cukru (jeśli chcemy bardziej słodkie dodajemy 3/4 szklanki)
Wystaw ocenę:

4.41 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafle z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu (na małym ogniu) rozpuszczamy margarynę, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia cukru, może lekko się zagotować. Dodajemy śmietanę i teraz pilnujemy, aby nie wrzało. Ciągle mieszając czekamy, aż dodana śmietana połączy się i nie będzie widać intensywnie białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa (ma być bardzo gorące).
  • 2. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki (nie gotujemy), intensywnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretek w masie. Wystudzić, smarować wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp 0,5 cm od brzegu.
  • 3. Posmarowane wafle zawinąć w folię i z góry obciążyć deską do krojenia. Odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej na noc. Takiej masy wystarcza na przełożenie 5 listków wafla. Śmietana może być też 18%, aby tylko nie była bardzo kwaśna. Smak galaretek dowolny, taki jaki lubimy najbardziej, moje na zdjęciu z galaretką cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować