wafle z masą śmietanowo-galaretkową

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

Takie wafle to ekspresowy, tani i łatwy deser. Gotowy andrut łatwo się kroi i jest bardzo podzielny. Maluchy go uwielbiają, więc nie może go zabraknąć na dziecięcych urodzinach. Warstwy możemy zrobić w dowolnych kolorach, wystarczy tylko zamienić kolory galaretek. Małe rączki same po nie sięgają.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 dużych kwadratowych wafli

    na masę różową:
    2 galaretki malinowe
    150 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka gęstej śmietany 18%
    na masę żółtą:
    2 galaretki cytrynowe
    150 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka gęstej śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Andruty Galaretki

Wafle z masą śmietanowo-galaretkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osobnych rondelkach umieścić masło i cukier, zagotować. Dodać śmietanę i mieszać aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia i do każdego garnka wsypać galaretki. Mieszać aż galaretka się rozpuści, odstawić. Jeden arkusz wafla umieścić na folii aluminiowej, zostawiając z każdej strony spory margines. Najlepiej folię podnieść do góry i po bokach obłożyć czymś ciężkim (np. kartonami mleka), wtedy masy nie będą wypływały na boki. Kiedy masy galaretkowe zaczną tężeć, każdą podzielić na połowę i wylewać na zmianę przekładając waflami. Na ostatnią warstwę założyć boki z folii i całość obciążyć czymś ciężkim, np. książką. Odczekać aż masa stężeje. Można umieścić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować