1.Przygotować ciasto biszkoptowe: białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając powoli wsypywać cukier, na koniec dodać żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, lekko wymieszać z masą.
2.Spód tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć pergaminem, wylać ciasto biszkoptowe. Piec 20 min w temperaturze 200 C. Po upieczeniu biszkopt przestudzić.
3.Ciasto przekroić ostrym nożem na dwa placki. Jeden ułożyć w tortownicy. Założyć brzeg tortownicy. Na placku ułożyć pokrojone na części brzoskwinie. Trzy połówki odłożyć do dekoracji.
4.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić. Serki utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wstawić do lodówki.
5.Ubić 50 dag śmietany i wymieszać z gęstniejącą masą. Gotowy krem serowy rozsmarować na brzoskwiniach, wstawić na 3 godz. do lodówki.
6.Drugi placek biszkoptowy pokroić na 12 trójkątów, posypać cukrem pudrem. Odłożone brzoskwinie pokroić na ćwiartki. Resztę śmietany ubić i przełożyć do szprycy z nasadką w kształcie gwiazdki. Sernik udekorować 12 czapeczkami śmietany z cząstkami brzoskwiń. Na wierzchu ułożyć w formie wachlarza biszkoptowe trójkąty. Ozdobić listkami melisy lub mięty.
Komentarze