Wachlarz

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ciasto jest doskonałe na różne okazje.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 4 łyżki
    - mąka tortowa do ciasta-biszkopt: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki

    - serek homogenizowany waniliowy: 75 dekagramów
    - brzoskwinie z puszki: 85 dekagramów
    - śmietana kremówka 30%: 60 dekagramów
    - cukier puder: 5 łyżek
    - Żelatyna: 6 łyżeczek
    - sok z cytyny: 1 sztuka
    - cukier puder do posypania: 1 łyżka
    - liski melisy lub mięty do dekoracji: 12 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wachlarz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto biszkoptowe: białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając powoli wsypywać cukier, na koniec dodać żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, lekko wymieszać z masą.
  • 2. Spód tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć pergaminem, wylać ciasto biszkoptowe. Piec 20 min w temperaturze 200 C. Po upieczeniu biszkopt przestudzić.
  • 3. Ciasto przekroić ostrym nożem na dwa placki. Jeden ułożyć w tortownicy. Założyć brzeg tortownicy. Na placku ułożyć pokrojone na części brzoskwinie. Trzy połówki odłożyć do dekoracji.
  • 4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić. Serki utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wstawić do lodówki.
  • 5. Ubić 50 dag śmietany i wymieszać z gęstniejącą masą. Gotowy krem serowy rozsmarować na brzoskwiniach, wstawić na 3 godz. do lodówki.
  • 6. Drugi placek biszkoptowy pokroić na 12 trójkątów, posypać cukrem pudrem. Odłożone brzoskwinie pokroić na ćwiartki. Resztę śmietany ubić i przełożyć do szprycy z nasadką w kształcie gwiazdki. Sernik udekorować 12 czapeczkami śmietany z cząstkami brzoskwiń. Na wierzchu ułożyć w formie wachlarza biszkoptowe trójkąty. Ozdobić listkami melisy lub mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować