Od dawna myślałam o zakupie formy do babki gotowanej. W końcu się udało i powstał pierwszy „wypiek”. Babka jest cudownie waniliowa, troszkę sypka, delikatna i lekka. Dosłownie rozpływa się w ustach.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 125 g masła
- ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki maki pszennej
- szczypta soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu lub aromatu waniliowego
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody
Waniliowa babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól – przesiej i odłóż.
2.W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbij jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt i zmiksuj. Wsyp przesiane suche składniki i wymieszaj szpatułką lub zmiksuj na najniższych obrotach.
3.Formę do babki gotowanej wysmaruj masłem, oprósz mąką. Przelej do niej przygotowane ciasto, wyrównaj. Szczelnie zamknij formę.
4.Formę wstaw do dużego garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy), przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie zdejmij z garnka pokrywkę, otwórz formę z babką i pozostaw w tej wodzie na 10 minut (wyłącz gaz).
5.Po tym czasie wyjmij formę z ugotowaną babką na blat, całkowicie przestudź, przełóż na paterę.
6.1 szklankę cukru pudru rozprowadź 3 łyżkami wody. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - wody.
7.Po wystudzeniu polej lukrem i udekoruj kuleczkami cukrowymi.
Komentarze