W-Z-kowy RED VELVET

5 (1 ocen)

  • 50 min

Powstało z połączenia dwóch ciast i serka mascarpone.

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO ( tortownica 22 cm)
    25 dag mąki pszennej
    13 dag margaryny
    10 dag cukru
    1/2 słoika powideł
    2 jajka
    10 łyżek mleka
    6 łyżek koncentratu buraczanego( barszcz)
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    KREM
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki śmietany 30 %
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    Na polewę
    150 g jagód ,2 łyżki drobnego cukru

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

W-z-kowy red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć dodając cukier.
    Potem stopniowo dodajemy resztę składników.
    Mąkę dobrze jest zmieszać z kakao i sodą i tak dosypywać.
    Ciasto będzie miało przepiękny różowo - fioletowy kolor.
    Przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 C około 40-50 minut.
    Krem
    Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, powstały lukier dodajemy do serka i miksujemy.
    Śmietanę ubijamy i delikatnie dodajemy do kremu.
    Wystudzone ciasto przekrawamy na pół , przekładamy zwartą masą.
    Jagody z cukrem gotujemy na wolnym ogniu 3-4 minuty
    aż puszczą sok ( pod przykryciem).
    Jak wystygną jagody polewamy nimi kawałki ciasta.
    Smacznego.

Porady

Resztki z ciasta wykorzystuję do Mascarpone z jagodami. Jest w moich przepisach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować