Czerwony barszcz z uszkami domowej roboty to mój hołd złożony staropolskiej tradycji wigilijnej. Pyszne nadzienie z kapusty i grzybów sprawia, że uszka są wyśmienite.
Uszka w wigilijnym barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować (można to zrobić ręcznie lub używając wieloczynnościowego robota kuchennego).
2.Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, dusić 5 minut pod przykryciem.
3.Do garnka przełożyć cebulę i pieczarki oraz kapustę. Wlać wodę, w której moczyły się grzyby, dodać przyprawy, grzyby,wymieszać, dusić pod przykryciem 40 - 50 minut. Co 10 minut przemieszać zawartość garnka. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
4.Z mąki, wody, oliwy, jajka i soli zagnieść ciasto. Rozwałkować na blacie podsypanym mąką, najlepiej na grubość 2 mm).
5.Ciasto pokroić na kwadraty o boku 4 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć porcję farszu z kapusty i grzybów.
6.Zlepić brzegi tworząc trójkąt. Dwa rogi trójkąta u jego podstawy zlepić ze sobą, nakładając jeden na drugi. W ten sposób otrzymamy zgrabne, ładne uszka do barszczu.
7.Uszka gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnię (około 2-3 minut).
8.Buraki umyć, obrać, pokroić bardzo drobno (można też rozdrobnić używając robota kuchennego), dusić 10 minut na maśle wymieszanym z olejem rzepakowym.
9.Do 3 litrowego garnka wlać bulion warzywny, dodać buraki, kwas z buraków, cukier, sól, liście laurowe,ziele angielskie, pieprz, majeranek i lubczyk. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, gotować jeszcze 5 minut. Przecedzić przez sito lub jałową gazę.
10.Barszcz podawać z uszkami (posypany suszonym czosnkiem niedźwiedzim lub majerankiem).
Komentarze