Orzechowe ciastka - ule wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mielonych orzechów dodać cukier puder, rum oraz białko. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę,
2.Masą nadziać foremki na ule docisnąć drugą częścią robiąc dziurki na nadzienie.
3.Wszystkie składniki na ciasteczka należy wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto, włożyć do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i wykroić kółeczka. Piec ok 8 min w temp. 180*C
4.Nadzienie: Batoniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę dodając rozpuszczone batoniki do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do szprycy i nadziewać ule.
5.Nadziane ule nakładać na upieczone i ostudzone spody. Ule przyozdobić lukrem lub roztopioną czekoladą. Smacznego!
Porady
Zamiast piec spody ciasteczek można użyć gotowych małych biszkopcików.
Komentarze