Ule orzechowe, obowiązkowo muszą być u mnie na święta. Kto już je robił ten wie, że sa smaczne i w sumie nie tak straszne trudne do zrobienia jak to się wydaje. Wystarczy kupić foremki a reszta pójdzie gładko.
Składniki:
400 g orzechów włoskich
160 g cukru pudru
2 białka
Nadzienie
1 puszka masy krówkowej o smaku kajmak
spirytus
wafle tortowe
Ule orzechowe z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy zmielić w maszynce. Dodać cukier puder, białka i zagnieść masę. Foremki do uli wylepiać masą orzechową w środku zrobić dziurkę na masę krówkową. Ułożyć na tacy i pozostawić najlepiej na noc, żeby lekko się podsuszyły. Masę krówkową rozmieszać, dodawać stopniowo spirytus i mieszać. Masa powinna być dosyć ostra bo masa orzechową wchłonie spirytus. Foremką do ciasteczek wykroić z wafli tortowych spody. Ule napełnić masą krówkową, przylepić wykrojoną wafle tortową i odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.
Komentarze