JAJKA NADZIEWANE CUKINIĄ (UOVA RIPIENE con le ZUCCHINE)

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min

Idealne na zbliżającą się Wielkanoc i na każdą inną okazję. Farsz z cukini z dodatkiem mięty o bardzo ciekawym i świeżym smaku.

  • 45 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 młoda cukinia (ok.150g)
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    szczypiorek lub mięta
    majonez lub serek kanapkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Jajka faszerowane Przystawki

Jajka nadziewane cukinią (uova ripiene con le zucchine) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo i bardzo dobrze schłodzić. Przekroić na pół i wyciągnąć żółtka.
  • 2. Cukinię (wybrać młodą, ok. 20 cm długości) wraz ze skórką pokroić na bardzo dobrą kosteczkę. Na patelni rozgrzać troszkę masła, dodać ząbek czosnku (w całości), pokrojoną cukinię i podsmażyć na patelni do momentu aż cukinia zmięknie. Pod koniec duszenia dodac troszeczkę pokrojonej bardzo drobno mięty. Wystudzić.
  • 3. Żółtko rozetrzeć widelcem, połączyć z cukinią (dokladnie odcisnac z soku i w razie potrzeby dodatkowo zmiskowac rozdrabniaczem) oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Dodać majonez lub serek (nie za dużo), tyle żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Farsz nałożyć do worka cukierniczego z końcówka w kształcie gwiazdki, białka rozłożyć na półmisku i nadziewać farszem.
    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka Mięta Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować