Jajka nadziewane cukinią (uova ripiene con le zucchine) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo i bardzo dobrze schłodzić. Przekroić na pół i wyciągnąć żółtka.
2.Cukinię (wybrać młodą, ok. 20 cm długości) wraz ze skórką pokroić na bardzo dobrą kosteczkę. Na patelni rozgrzać troszkę masła, dodać ząbek czosnku (w całości), pokrojoną cukinię i podsmażyć na patelni do momentu aż cukinia zmięknie. Pod koniec duszenia dodac troszeczkę pokrojonej bardzo drobno mięty. Wystudzić.
3.Żółtko rozetrzeć widelcem, połączyć z cukinią (dokladnie odcisnac z soku i w razie potrzeby dodatkowo zmiskowac rozdrabniaczem) oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Dodać majonez lub serek (nie za dużo), tyle żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić solą i pieprzem.
4.Farsz nałożyć do worka cukierniczego z końcówka w kształcie gwiazdki, białka rozłożyć na półmisku i nadziewać farszem.
Buon Appetito!
Komentarze