Ukraińska zupa gryczana z jajkiem

4.48 (183 ocen)

Zupę jadłam pierwszy raz w jednym z wrocławskich barów z kuchnią krymsko-ukraińską. Już następnego dnia powtórzyłam ją w domu. Jeśi i Ty lubisz kaszę gryczaną, to spróbuj tej zupy - nowa odsłona nieśmiertelnego krupnika.

Składniki:

  • 300 gram włoszczyzny startej/pokrojonej (seler,marchew,pietruszka,por)
    3 l wywaru (używam mięsnego z indyka)
    200 gram kaszy gryczanej
    5-6 małych ziemniaków
    pęczek koperku
    3 jajka na twardo
    pieprz, sól
    2 listki laurowe
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik Desery

Ukraińska zupa gryczana z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się wywaru wrzucamy włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Jak warzywa lekko zmiękną wrzucamy ziemniaki pokrojone w bardzo drobną kostkę oraz kaszę. Przyprawiamy supę solą i pieprzem. Gotujemy ok.15 minut.
  • 2. Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojony pęczek koperku oraz ugotowane jaja pokrojone w kosteczkę (używam do tego sitka do krojenia warzyw na sałatkę).

Porady

Jeśli wolisz zupę o rzadszej konsystencji dodaj mniej kaszy, bo z tego przepisu wychodzi naprawdę treściwa zupka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować