Grillowane udka z kurczaka w marynacie

4.48 (157 ocen)

Ciekawy smak wart wypróbowania.

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka lub 1 kg skrzydełek
    2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
    2 łyżki startego świeżego imbiru
    2 łyżki sosu sojowego
    ćwierć szklanki soku z cytryny
    łyżeczka sosu tabasco
    łyżka octu winnego
    3 łyżki oliwy
    sól
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowane udka z kurczaka w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka podzielić na połowę. Umyć, osuszyć.
  • 2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w dużej misce. Włożyć udka z kurczaka, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • 3. Piec na grillu do miękkości lub zapiekać w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem ok. 30 minut w temp. 180-200 stopni, po czym odkryć i piec kolejne 10 minut. Po odkryciu można posypać swoją ulubioną przyprawą.

Porady

Według mnie udka są o wiele lepsze z grilla.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Marynata Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować