3 duże udka z kurczaka,
garść suszonych grzybów,
1 papryczka chili,
6 cebulek szalotek lub 1 duża cebula,
½ dużej główki czosnku,
½ szklanki soku pomidorowego,
¾ szklanki bulionu z kostki,
8 – 10 jagód jałowca,
suszony tymianek,
2 liście laurowe,
sól,
pieprz,
magii,
mąka do panierki,
olej do smażenia
Udka z kurczaka po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i porządnie natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i rozgniecionymi jagodami jałowca. Odstawić do lodówki na 3 – 4 godziny.
2.Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, po 2-3 godzinach osączyć, wody nie wylewać.
Papryczkę oczyścić z ziaren i drobno pokroić, szalotki natomiast na pół.
3.Udka wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące, dokładnie obsmażyć z obu stron i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
4.Papryczkę i cebulkę podsmażyć, a gdy cebulka się zeszkli dolać na patelnię sok pomidorowy, bulion i wrzucić osączone grzyby. Dodać liście laurowe, magii i dusić ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i przełożyć do żaroodpornego naczynia z udkami.
5.Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny pod przykryciem. W razie potrzeby podlać wodą z grzybów.
Komentarze