Udka z kurczaka po myśliwsku

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, pachnące lasem danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 duże udka z kurczaka,
    garść suszonych grzybów,
    1 papryczka chili,
    6 cebulek szalotek lub 1 duża cebula,
    ½ dużej główki czosnku,
    ½ szklanki soku pomidorowego,
    ¾ szklanki bulionu z kostki,
    8 – 10 jagód jałowca,
    suszony tymianek,
    2 liście laurowe,
    sól,
    pieprz,
    magii,
    mąka do panierki,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i porządnie natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i rozgniecionymi jagodami jałowca. Odstawić do lodówki na 3 – 4 godziny.
  • 2. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, po 2-3 godzinach osączyć, wody nie wylewać.
    Papryczkę oczyścić z ziaren i drobno pokroić, szalotki natomiast na pół.
  • 3. Udka wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące, dokładnie obsmażyć z obu stron i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • 4. Papryczkę i cebulkę podsmażyć, a gdy cebulka się zeszkli dolać na patelnię sok pomidorowy, bulion i wrzucić osączone grzyby. Dodać liście laurowe, magii i dusić ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i przełożyć do żaroodpornego naczynia z udkami.
  • 5. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny pod przykryciem. W razie potrzeby podlać wodą z grzybów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jałowiec Suszone grzyby Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować