Udka z kurczaka duszone w śmietanie

4.47 (190 ocen)

  • 30 min

Bardzo proste ,szybkie i smaczne danie.

  • 30 min

Składniki:


  • 4 udka z kurczaka
    mąka
    olej do smażenia
    400 ml bulionu drobiowego
    liść laurowy
    150 ml gęstej śmietany
    pęczek koperku
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka duszone w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka płuczemy ,oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem ,obtaczamy w mące i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju. W rondelku podgrzewamy bulion ,dodajemy liść laurowy ,wkładamy podsmażone udka ,zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i dusimy 10 min. Wyjmujemy udka ,dodajemy śmietanę wymieszaną z płaską łyżką mąki i posiekanym koperkiem ,dokładnie mieszamy (najlepiej zdjąć z ognia). Udka ponownie wkładamy do sosu i dusimy jeszcze 15 min na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować