Udka w sosie piwnym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawa zawdzięcza swój smak połączeniu cierpkiego piwa, słodkawych goździków i pachnącego tymianku.

Składniki:

  • ● 5 udek
    ● marchewka
    ● 2 cebule
    ● zielona część pora
    ● puszka jasnego piwa
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
    ● 2 łyżki mąki
    ● olej
    ● łyżka cukru
    ● 6 goździków
    ● liść laurowy
    ● ziele angielskie
    ● łyżka tymianku
    ● sól
    ● pieprz

Udka w sosie piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. W głębokiej patelni szklimy pokrojone w talarki cebule, dodajemy plasterki marchewki i pora. Dusimy. Wsypujemy cukier i mąkę, mieszamy. Dodajemy
    piwo i przyprawy, mieszamy. Na koniec wlewamy śmietanę.
  • 3. Udka polewamy sosem. Pieczemy 75 minut w temp. około 170 ˚C, od czasu do czasu polewając sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy