Do tego dania przymierzałam się od dawna aż w końcu się udało. Żałuję że tak późno bo wyszło pysznie, aromatycznie. Będzie gościć częściej na naszym stole.
1 godz. 30 min
Składniki:
75 dag kapusty kiszonej
4 udka
sól
pierz
kminek
olej do smażenia
Udka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wypłukać. Do garnka wlać 2 łyżki oleju, dać kapustę, sól, pieprz, kminek. Dusić na bardzo małym ogniu. Często mieszać żeby kapusta się nie przypaliła. Gdy kapusta będzie na pół miękka. Zdjąć z ognia.
2.Udka umyć i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut. Tak przygotowane udka obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.
3.Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem, włożyć kapustę a na wierzch udka. Zapiekać w piekarnkiu nagrzanym do 180-190 stopni ok. 30 minut.
Komentarze