Zamiast tradycyjnie upiec udka kurczaka, postanowiłam je udusić w sosie pomidorowym z papryką i oliwkami. Do tego ziemniaki lub ryż i mamy pyszny, sycący obiadek :)
Składniki:
2-3 udka kurczaka
1 czerwona papryka
40 dag pomidorów z puszki ( w kawałkach)
1 cebula
3 ząbki czosnku
200ml białego wina
3 łyżki zielonych oliwek
200ml bulionu
przyprawa do kurczaka
łyżeczka suszonego oregano
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Udka duszone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Udka kurczaka umyć, dokładnie wytrzeć. Oprószyć przyprawą i zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Zrumienione udka zdjąć z patelni.
2.Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć pokrojone wcześniej warzywa. Podlać je winem i gotować bez przykrycia, aż wyparuje połowa płynu. Wtedy wlać bulion i przełożyć pomidory z puszki. Do sosu dołożyć pokrojone oliwki. Przyprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
3.Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić kilka minut. Do pomidorowego sosu włożyć mięso. Dusić razem około 40 minut (do miękkości mięsa). Można serwować z grubym makaronem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Komentarze