Soczyste i chrupiące mięsko z piekarnika, faszerowane w nietypowy sposób - roszponką. Przepis w zasadzie banalny, ale efekt smakowy naprawdę zachwyca. Propozycja na udany obiad. Polecam!
Składniki:
4 ćwiartki drobiowe (po 400 g każda)
75 g roszponki
50 g masła
2 łyżki bułki tartej
oliwa
papryka słodka mielona
sól
cukier
kolorowy pieprz mielony
Udka nadziane roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć. Skropić niewielką ilością oliwy, oprószyć papryką, pieprzem, cukrem i solą. Dokładnie natrzeć i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Następnie zamarynowane udka od strony wierzchniej, całkowicie pokrytej skórą naciąć 3 nieprzecinające się wzajemnie kieszenie wzdłuż kości. W nacięcia włożyć porcje roszponki. Nadziane mięso ułożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Każdy kawałek mięsa obłożyć pokrojonym na plastry zimnym masłem, wkładając również kawałki w kieszenie. Wierzch natomiast posypać bułką tartą, a także szczyptą soli i pieprzu.
Komentarze