Ubita truskawa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wspaniałe ciasto do letniej kawki.

  • 50 min

Składniki:

  • biszkopt:6 jaj,1 szkl.cukru,1łyżka octu,2 łyżki wody,2 szkl.mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki kakao
    masa:1 śnieżka,20szt.truskawek 1 galaretka truskawkowa,2 łyżki cukru pudru
    wierzch;1 galaretka,1/2 kg truskawek lub innych owoców typu borówka jagoda

Ubita truskawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:białka ubić na sztywna pianę,dodać cukier,utrzeć.żółtka utrzepać widelcem z octem iproszkiem do pieczenia następnie dodać do piany.na koniec dodać pozostałe składniki.Połowę wylać na blachę do drugiej części dodac kakao ,wymęszać i wylać na jasną część tworząc artystyczne mazaje.Piec 25-30 min w 180st.Po upieczeniu przekroić na pół.
    Masa:Snieżkę zrobic wg przepisu,dodać cukier i rozgniecione widelcem truskawki na koniec lekko stężałą galaretkę.Wylać na pierwszą część biszkoptu,przykryć drugą częścią udekorować owocami i zalać drugą galaretką.Smacznego.

Porady

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień gdy zrobi się wilgotne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.77 (226 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym