Ucierany piernik na piwie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Lepszego piernika nie jadłam, jest tak smaczny że w ciągu tygodnia piekłam go 3 razy. Z tej proporcji wychodzi 2 keksówki piernika.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg mąki
    6 całych jaj
    500 g cukru pudru
    500 g miodu
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżka mielonych goździków
    1/2 l piwa ( ja dałam żubra)
    150 g margaryny
    3 łyżki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ucierany piernik na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania, dodawać partiami mąkę wymieszaną z sodą. przyprawy, miód i piwo. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i całość delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysokich natłuszczonych keksówek, i piec w temp. 170 stopni około godziny. Udekorować wg gustu i upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować