Ucierane ciasto z musem jabłkowym pod kruszonką

4.49 (152 ocen)

  • 20 min

Błyskawiczny i bardzo smaczny jabłecznik, który przygotowuję się za pomocą miksera. Miękkie i pulchne ciasto przełożone prażonymi jabłkami. Całość wieńczy przyjemnie chrupiąca kruszonka. Polecam

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach: 25x40cm

    Kruszonka:
    150g mąki
    75g cukru
    75g roztopionego masła

    Ciasto:
    6 jajek
    250g margaryny
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki oleju
    32g cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 litrowy słoik prażonych jabłek
    Cynamon i cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Ucierane ciasto z musem jabłkowym pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.
  • 2. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrami na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku, gdy masa stanie się biała i jednolita wlewać olej, na koniec cały czas ucierając wsypywać partiami przesiane mąki z proszkiem. Większą część ciasta przelać do formy pokrytej papierem do pieczenia, delikatnie wyłożyć mus jabłkowy, oprószyć go cukrem i cynamonem, następnie zalać pozostałym ciastem. Wierzch posypać kruszonką. Ciasto piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować