Ucierane ciasto, pod orzechową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mieszając delikatnie drewnianą łyżką, dodawać stopniowo naprzemiennie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietanę (po jednej łyżce) oraz kilka kropli aromatu migdałowego. Przelać ciasto do formy (o wym. 22 x 22cm), wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 - 30 minut, aż wierzch się przyrumieni.
2.Orzechy posiekać niezbyt drobno.
W rondelku rozpuścić masło z miodem i cukrem. Na małym ogniu podgrzewać (nie gotować), aż masa się lekko zarumieni. Wsypać orzechy i wszystko razem wymieszać, aby masa pokryła całą powierzchnię orzechów.
3.Jak wierzch ciasta będzie rumiany, wysunąć blaszkę na kratce z piekarnika i wierzch ciasta pokryć masą orzechową, pozostawiając 2 cm margines na obwodzie ciasta. Masa w czasie dalszego pieczenia, sama pokryje pozostawiony margines.
Ciasto wsunąć do piekarnika i jeszcze piec do chwili aż masa się zezłoci.
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Komentarze