To ciasto uwodzi nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
4 gruszki
sok z 1/2 cytryny
125 g margaryny lub masła
3/4 szkl cukru
szczypta soli
3 jajka
150 g mielonych orzechów laskowych
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
konfitura z żurawiny
Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obierz ez skóry, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Owoce ponacinaj wzdłuż.
Tak przygotowane gruszki skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Tłuszcz utrzyj z cukrem i szczyptą soli.
Dodawaj po jednym jajku - ucierając.
Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki.
2.Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą.
Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta - nie wgniataj ich w ciasto.
Pomiędzy owoce nałóż konfiturę z żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą, np porzeczkową.
Komentarze