Tykwa faszerowana kaszą jaglaną i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kolejna propozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 grubsza część tykwy wężowatej
    1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
    1 słoik wiśni w soku
    2 żółtka
    2 łyżeczki brązowego cukru
    (pokruszone bezy)

Tykwa faszerowana kaszą jaglaną i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ. Podpiekamy przez około 15- 20 minut w 200 stopniach. Do obu połówek wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną. Polewamy sokiem z wiśni. Układamy owoce, ilość według uznania. Żółtka ucieramy z brązowym cukrem na puszystą masę, wylewamy na farsz. Zapiekamy około 10-15 minut w 200 stopniach. Możemy, zaraz po podpieczeniu samych tykw, zeskrobać delikatnie miąższ widelcem. Powstałe "nitki" wymieszać z kaszą.

Komentarze

Podobne przepisy