Sezon na potrawy z dynią uważam za otwarty, uwielbiam dynię i widzę, że staje się coraz bardziej popularniejsza w Polsce. Dzisiaj pomysł na kurczaka tymiankowego z pieczoną dynią, cukinią i fasolą.
60 min
Składniki:
1 kurczak
suszony tymianek
sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
2 łyżki masła
1 puszka białej fasoli
2 pomidory
1 mała cukinia
300 g dyni
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Tymiankowy kurczak pieczony z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy masłem i przyprawami.
Dynię i pomidora kroimy w kostkę, cukinię w talarki, przekładamy wszystko do miski.
Warzywa doprawiamy solą, polewamy olejem i wciskamy ząbek czosnku, mieszamy i łączymy z odcedzoną fasolką z puszki.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas obracamy mięso. Następnie dodajemy do kurczaka warzywa z fasolką i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Kurczaka wykładamy na półmisek, układamy obok warzywa i posypujemy świeżym tymiankiem. Smacznego
Komentarze