Turkish köfte

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Jednym z tradycyjnych dań tureckich jest köfte, przygotowywane na wiele sposobów. Pyszne klopsiki w róznych kształtach i rozmiarach. Dodaje się do nich aromatyczne tureckie przyprawy.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • köfte:
    -mięso mielone wołowe lub jagnięce : 500 g
    -cebula : 1 sztuka
    -kajzerka (czerstwa) : 1-2 sztuki
    -jajko
    -natka pietruszki (posiekana) : 2 łyżki
    -koncentrat pomidorowy : 1 łyżka
    -sól morska : 1 łyżka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -kmin rzymski: 0,5 łyżeczki
    -ziele angielskie mielone : 0,5 łyżeczki
    -papryka słodka mielona : 1 łyżka
    -majeranek suszony : 1 łyżka
    -woda (przegotowana, zimna) : 2 łyżki

    do smażenia:
    -olej rzepakowy : 50 ml
    -masło : 2 łyżki

    dodatki:
    -ryż biały długoziarnisty : 200 g ( 2 saszetki)
    -świeża czerwona papryka : 1 sztuka
    -surówka z sałaty, ogórka, pomidorów, koperku i sosu jogurtowego
    -czerowna kapusta ugotowana lub surowa
    -pasta z czerwonej papryki : 40 g (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Turkish köfte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
  • 2. Wszystkie składniki na köfte dokładnie wymieszać. Dłonie zanurzyć w zimnej wodzie, formować małe pulpety. Smażyć na rozgrzanym oleju 6-7 minut (do momentu aż z każdej strony nabiorą brązowego koloru). Zmniejszyć ogień, dodać masło, dusić pod przykryciem 8-10 minut.
  • 3. Ryż ugotować w osolonej wodzie (15 minut). Odcedzić, wymieszać z natką pietruszki.
  • tureckie köfte z dodatkami 4. Köfte podawać z ryżem, papryką, surówkami i pastą z papryki lub dipem jogurtowo-czosnkowym.
  • 5. Rady : do köfte można dodać mieszanki tureckich przypraw Kofte Harci (ja jednak wolę sporządzić własną mieszankę, która nie będzie zawierać glutaminianu sodu). Jako dodatki można serwować bulgur, tureckie pieczywo, kuskus. Warzywa są wspaniałym uzupełnieniem dania. W Turcji często podaje się bakłażany, cukinię, pomidory, surową lub pieczoną paprykę itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować