Zwykły przepis na babkę "tulipan" mojej mamy wzbogaciłam o piankę, brzoskwinie i galaretkę. Wyszło pyszne i ładnie wyglądające ciasto, którym zajadali się moi goście.
"tulipan" z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka a następnie na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do kolejnych mak, kisiel cytrynowy i wiśniowy. Blaszkę (21x21cm) posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto nakładać na przemian a następnie widelcem przemieszać. Piec w 170 stopniach do tzw suchego patyczka, ostudzić. 1 galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
2.Masa: Galaretkę rozpuścić w szkl gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać płynną galaretkę, wymieszać. Ok 1 szkl masy odłożyć. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i wymieszać z resztą masy. Ciasto przekroić na pół, nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Wylać masę z brzoskwiniami, nałożyć drugą warstwę ciasta i posmarować odłożoną masą. Zastygniętą galaretkę drobniutko pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze