"Tulipan" z brzoskwiniami

5 (185 ocen)

Zwykły przepis na babkę "tulipan" mojej mamy wzbogaciłam o piankę, brzoskwinie i galaretkę. Wyszło pyszne i ładnie wyglądające ciasto, którym zajadali się moi goście.

Składniki:



  • Ciasto:
    2,5 szkl mąki
    2 szkl cukru
    7 jajek
    1,5 kostki margaryny
    8 łyżek oleju
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szkl maku
    kisiel cytrynowy
    kisiel wiśniowy

    Masa:
    1/2l śmietanki 30%
    galaretka wiśniowa
    2 łyżki cukru pudru
    2/3 puszki brzoskwiń

    Dekoracja:
    galaretka wiśniowa

Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Galaretki

"tulipan" z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tulipan 1. Ciasto:Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka a następnie na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do kolejnych mak, kisiel cytrynowy i wiśniowy. Blaszkę (21x21cm) posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto nakładać na przemian a następnie widelcem przemieszać. Piec w 170 stopniach do tzw suchego patyczka, ostudzić. 1 galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
  • 2. Masa: Galaretkę rozpuścić w szkl gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać płynną galaretkę, wymieszać. Ok 1 szkl masy odłożyć. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i wymieszać z resztą masy. Ciasto przekroić na pół, nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Wylać masę z brzoskwiniami, nałożyć drugą warstwę ciasta i posmarować odłożoną masą. Zastygniętą galaretkę drobniutko pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować