Tuńczyk w sosie pomidorowym (domowy)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tuńczyk w sosie pomidorowym, to bardzo popularne danie kuchni hiszpańskiej. Najchętniej przygotowywane w okresie letnim. Proste i szybkie do wykonania. Doskonałe na piknik lub przyjęcie w ogrodzie. Świetnie smakuje na gorąco jak i na zimno, ja lubię z chrupiącą bułką.

  • 30 min

Składniki:





  • SKŁADNIKI: 6-8 porcji; czas przygotowania ok.30 minut


    ok. 1 kg świeżego tuńczyka (2 grubsze filety)
    1 kg pomidorów w puszcze bez skórki
    1 szklanka wody
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 jabłko
    1 szalotka
    2-3 łyżki oliwy

    Przyprawy:


    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2 łyżki oregano
    1 łyżka kurkumy
    1 papryczka cayenne
    ok. 1 łyżka soli
    1 łyżka cukru trzcinowego
    pieprz




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Tuńczyk w sosie pomidorowym (domowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i szalotkę. Dodać zmiażdżony czosnek, podsmażyć. Do gara wlać pomidory z puszki, wodę, dodać podsmażoną cebulę, czosnek, starte jabłko i przyprawy. Gotować na średnim ogniu ok. 15-20 minut.
  • 2. Filety z tuńczyka umyć, osuszyć i pokroić w 3 cm kostkę. Kawałki ryby wrzucić do pomidorowego sosu i wszystko razem zagotować. Nie dłużej jednak niż 5 minut. Ryba będzie miękka i soczysta.
    W razie potrzeby doprawić.
    Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, makaronem lub chrupiącą bułką.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować