Twarogowe listki z jabłkiem

4.5 (195 ocen)

Przepyszne ciastka z twarogowe z jabłkiem. Idealne jako przekąska.

Składniki:

  • 270-300 g mąki
    150 g twarogu domowego
    1 jajko
    75 g cukru
    7 łyżek oleju rzepakowego
    sól
    skórka z połówki cytryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nadzienie:
    250 g jabłek
    cukier do smaku
    pół łyżeczki mielonego cynamonu
    2 łyżki dżem np. z kaliny

    dodatkowo:
    jajko
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Przekąski

Twarogowe listki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0od082b 1. Nadzienie: jabłka zetrzyj na tartce o grubych oczkach i wyłóż na ciepłą patelnie, dodaj cukier do smaku i duś aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj cynamon i dżem.
  • 2. Ciasto: do głębokiej miski włóż twaróg, startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny, jajko, sól i olej rzepakowy. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko, połowę mąki dodaj do masy twarogowej, dokładnie wymieszaj i dalej porcjami dosypuj mąkę cały czas wyrabiając ciasto do momentu aż będzie miękkie i elastyczne.
  • image-10kuxff 3. Ciasto rozwałkuj na 5 mm grubości. Za pomocą szablonu listków wykrój ciastka. U mnie wyszło 10 listków na 5 ciastek. Wyściel blachę papierem do pieczenia, wyłóż 5 listków, posmaruj bo bokach jajkiem a w środek wyłóż po łyżce nadzienia. Nakryj drugim listkiem i dokładnie widelcem przyciśnij boki.
  • image-0ns1nno 4. Po środku rozkrój nożem i zrób wzorek listków. Włóż do piekarnika i piecz w temp. 180-190 stopniach przez ok. 15-20 minut.
  • image-13xgjn1 5. Gotowe ciastka wyjmij i ostudź. Posyp cukrem pudrem i opcjonalnie: polej czekoladową polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować