Twarogowe listki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: jabłka zetrzyj na tartce o grubych oczkach i wyłóż na ciepłą patelnie, dodaj cukier do smaku i duś aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj cynamon i dżem.
2.Ciasto: do głębokiej miski włóż twaróg, startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny, jajko, sól i olej rzepakowy. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko, połowę mąki dodaj do masy twarogowej, dokładnie wymieszaj i dalej porcjami dosypuj mąkę cały czas wyrabiając ciasto do momentu aż będzie miękkie i elastyczne.
3.Ciasto rozwałkuj na 5 mm grubości. Za pomocą szablonu listków wykrój ciastka. U mnie wyszło 10 listków na 5 ciastek. Wyściel blachę papierem do pieczenia, wyłóż 5 listków, posmaruj bo bokach jajkiem a w środek wyłóż po łyżce nadzienia. Nakryj drugim listkiem i dokładnie widelcem przyciśnij boki.
4.Po środku rozkrój nożem i zrób wzorek listków. Włóż do piekarnika i piecz w temp. 180-190 stopniach przez ok. 15-20 minut.
5.Gotowe ciastka wyjmij i ostudź. Posyp cukrem pudrem i opcjonalnie: polej czekoladową polewą.
Komentarze