Truskawowo-miętowy dżem

0 (0 ocen)

W tym roku mamy już po sezonie truskawkowym, ale w przyszłym przepis może się przydać bo dżem wychodzi przepyszny.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
    1 kg cukru
    2 garście świeżej mięty

Truskawowo-miętowy dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jx2na6 1. Truskawki pokroić w mniejsze kawałki i zasypać je cukrem, przykryć i odstawić na noc do lodówki, następnego dnia garnek postawić na małym gazie i podgrzać tak, aby truskawki puściły jak najwięcej soku. Sok dokładnie odlać z truskawek, a truskawki ponownie postawić na gazie, smażyć około 30 minut często mieszając po tym czasie truskawki powinny zgęstnieć więc dodać do nich sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i drobno posiekaną miętę
  • image-24r9tan 2. po wymieszaniu dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,
    zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy