Truskawkowa pianka w cieście kruchym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pianka truskawkowa w połączeniu z czekoladą smakuje rewelacyjnie. Spora ilość żelatyny wcale nie spowodowała,że pianka jest zbyt zwarta i twarda.Konsystencja raczej przypomina mi puszyste ptasie mleczko.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:

    -375 g mąki

    -3 żółtka

    -190 g margaryny

    -2 łyżki śmietany

    -80 g cukru




    Pianka truskawkowo-czekoladowa


    -250 ml śmietanki 36%

    -1 budyń truskawkowy z cukrem

    -450 g świeżych lub mrożonych truskawek

    -3-4 łyżki cukru pudru

    -5 łyżeczek żelatyny

    -80 g czekolady mlecznej

    -12 g śmietanexu





    Dekoraja:

    -świeże truskawki

    -pół opakowania truskawkowej galaretki

    -20 g mlecznej czekolady

    -listki mięty
    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Truskawkowa pianka w cieście kruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać margarynę,cukier,żółtka oraz śmietanę,posiekać nożem,następnie zagnieść ,uformować kulę,zawinąć w folię.Schłodzić około 1 godz. w lodówce.

    ....Tortownicę o śr.24 cm natłuścić i obsypać mąką.Ciastem wylepić dno oraz boki tortownicy.Ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach.

    ....Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w temp. 200 st C przez około 20-25 minut.




    .
  • 2. Budyń przygotować według przepisu.

    ...Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody,pozostawić na 5 minut,następnie podgrzać i rozpuścić.Dodać do gorącego budyniu,pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie dodać zblenderowane truskawki, dobrze wymieszać.

    ....Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietanexem na gęsty krem..Następnie delikatnie połączyć z budyniem oraz startą na tarce o grubych oczkach czekoladą.Oziębić w lodówce a gdy zacznie nam lekko tężeć powoli wlać na ciasto.Wierzch posypać startą na tarce czekoladą,w lekko stężoną piankę powciskać delikatnie truskawki,rozłożyć kostki galaretki przygotowanej według przepisu oraz udekorować miętą.
    .

Porady

Obręcz tortownicy najlepiej ściągnąć po stężeniu kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować