Truskawkowa łączka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto z truskawkami

  • 60 min

Składniki:


  • na ciasto
    jajka 4 sztuki
    mąka 1 kopiasta szklanka
    cukier 1/2 szklanki
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    kakao 2 łyżki
    mielony cynamon 1 łyżeczka
    woda 3 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    zielona galaretka 2 opakowania
    truskawki 1/2 kg
    na krem
    wiórki kokosowe 1 paczka
    budyń śmietankowy 2 opakowania
    mleko 1 litr
    cukier 5 łyżek
    rodzynki 3/4 szklanki
    na poncz
    zimna herbata 1 szklanka
    cukier 1 łyżka
    alkohol 1 łyżka
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Truskawkowa łączka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawkowa łączka 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, żółtka i wodę. Powoli wmieszać kakao i cynamon połączony z mąką. Piec do suchego patyczka i zostawić do ostygnięcia. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gotowanej wody i odstawić do stężenia. Truskawki umyć i osączyć na sicie. Trzy szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić budynie. Do gotującego mleka dodać wiórki kokosowe i chwilę gotować. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier i rozrobiony budyń. Gotować do zagęszczenia, cały czas mieszając. Dodać rodzynki i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ostudzone ciasto nasączyć ponczem i wyłożyć masę budyniową. Na masie położyć truskawki lekko wciskając. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować