Truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę.
Dodać olej, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z resztą ciasta.
Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 24x28 cm.
Piec 30-35 min w temperaturze 180 stopni.
2.Masa truskawkowa:
Truskawki zagotować z cukrem, a następnie zmiksować całość.
Kisiel rozrobić w małej ilości wody, dodać do owoców i ponownie zagotować.
Odstawić na bok, wsypać galaretki i wymieszać.
3.Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części i nasączyć go ostudzoną, posłodzoną herbatą z dodatkiem kwasku cytrynowego.
Na jedną część wyłożyć masę truskawkową i przykryć drugą częścią ciasta.
Śmietanę kremówkę schłodzić, ubić na sztywno, dodać ostudzoną galaretkę rozpuszczoną w niepełnej szklance wody. Wyłożyć na wierzch.
Wedle uznania udekorować np. owocami, tartą czekoladą, itp.
Komentarze