Trufle daktylowe z orzechami i płatkami owsianymi

4.49 (166 ocen)

  • 45 min

Małe co nieco na deser. Idealne na słodki prezent na święta. Zdrowe, bo bez dodatku cukru i z pysznych, pełnowartościowych składników.

  • 45 min

Składniki:

  • (na ok. 12 trufelków):
    100 g daktyli bez pestek (niesiarkowanych)
    70 g orzechów włoskich
    1 łyżka gorzkiego kakao
    2 łyżki wiórków kokosowych
    5 łyżek płatków owsianych
    50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
    4 krople aromatu rumowego
    miód (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
    1/2 łyżki gorzkiego kakao (do obtoczenia)
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Sok

Trufle daktylowe z orzechami i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle namoczyć w 1/2 szklanki gorącej wody. Kiedy namiękną odlać wodę, pozostawiając ok. 1 łyżki i całość zmiksować na gładką masę. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Zmiksować na gruboziarnistą pastę. Płatki zmiksować z sokiem z pomarańczy. Składniki przełożyć do miski. Dodać kakao, wiórki, skórkę z pomarańczy i olejek. Całość wymieszać i chwilę zagnieść. Masę na trufelki wstawić do lodówki do schodzenia na ok. 30 minut. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufelki obtoczyć w gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować