Trufle orzechowo-owocowe w zdrowszej wersji

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wielbiciele trufli z pewnością pokochają tą zdrowszą wersję słodyczy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - daktyle suszone (200g)
    - śliwki suszone (200g)
    - orzechy /laskowe bądź włoskie/ ( ok. 80g)
    - gorzkie kakao (ok. 4 łyżek)
    - opcjonalnie: 1 łyżka oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trufle orzechowo-owocowe w zdrowszej wersji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce drobniutko kroimy, a następnie siekamy i blendujemy (nie muszą być utarte na gładką masę - lekko wyczuwalne kawałki owoców dodają smaczku).
  • 2. Orzechy miażdżymy i siekamy drobno.
  • 3. Łączymy orzechy z owocami. Jeśli ktoś zdecyduje się na dodanie oleju kokosowego, to rozpuszcza go i dodaje do masy.
  • 4. Masę po wymieszaniu dobrze jest schłodzić w lodówce (będzie łatwiej lepić kulki), ale nie ma takiego przymusu.
    Do miseczki wsypujemy kakao.
    Z masy owocowo-orzechowej lepimy kulki wielkości orzecha (coś pomiędzy laskowym a włoskim)
    Kulki obtaczamy w gorzkim kakao, odkładamy na tacę.
    Gotowe trufle wkładamy do lodówki i chłodzimy min. 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować