Mocno kakaowe ciasto z czekoladowo-truflowym kremem na bazie śmietanki kremówki.
2 godz.
Składniki:
ciasto:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
100 ml mleka
1/2 szklanki oleju
3 płaskie łyżki kakao
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
masa truflowa:
500 g śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady lub mlecznej
10 szt. cukierków truflowych
ew. 1 czubata łyżka cukru pudru
250 g mascarpone
Ciasto trufelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Całe jajka ubijać z cukrem ok. 3-4 minut aż do uzyskania jasnej, gęstej masy. Wlać mleko, olej, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić.
2.masa truflowa:
Do rondelka wlać śmietankę kremówkę, bardzo mocno podgrzać. Czekoladę i cukierki truflowe pokroić, wrzucić do gorącej kremówki, odstawić na ok. 1-2 minuty. Dobrze wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia (najlepiej schować na całą noc do lodówki). Do schłodzonej śmietanki czekoladowej dołożyć mascarpone, ewentualnie cukier, ubić mikserem na sztywną masę.
3.wykonanie:
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Połową wody nasączyć spód ciasta, nałożyć 3/4 kremu truflowego, wyrównać. Przykryć wierzchem ciasta, nasączyć pozostałą wodą. Na wierzchu wyłożyć pozostały krem, wyrównać, ewentualnie posypać czekoladową posypką lub startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Komentarze