Ciasto Trufelek

5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Mocno kakaowe ciasto z czekoladowo-truflowym kremem na bazie śmietanki kremówki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    4 duże jajka
    1 szklanka cukru
    100 ml mleka
    1/2 szklanki oleju
    3 płaskie łyżki kakao
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody

    masa truflowa:
    500 g śmietanki kremówki
    100 g gorzkiej czekolady lub mlecznej
    10 szt. cukierków truflowych
    ew. 1 czubata łyżka cukru pudru
    250 g mascarpone

    nasączenie:
    150 g wody

Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Ciasto trufelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Całe jajka ubijać z cukrem ok. 3-4 minut aż do uzyskania jasnej, gęstej masy. Wlać mleko, olej, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić.
  • 2. masa truflowa:
    Do rondelka wlać śmietankę kremówkę, bardzo mocno podgrzać. Czekoladę i cukierki truflowe pokroić, wrzucić do gorącej kremówki, odstawić na ok. 1-2 minuty. Dobrze wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia (najlepiej schować na całą noc do lodówki). Do schłodzonej śmietanki czekoladowej dołożyć mascarpone, ewentualnie cukier, ubić mikserem na sztywną masę.
  • 3. wykonanie:
    Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Połową wody nasączyć spód ciasta, nałożyć 3/4 kremu truflowego, wyrównać. Przykryć wierzchem ciasta, nasączyć pozostałą wodą. Na wierzchu wyłożyć pozostały krem, wyrównać, ewentualnie posypać czekoladową posypką lub startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Krab Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować